Cerkvena poroka v tujini

Cerkvena poroka v tujini z agencijo E-Potovanja je možna v deželah Mauritius, Italija, Sejšeli, Cookovi otoki, St Lucia, pa morda še kje.
 
Ali je cerkvena poroka uradno veljavna?
 
V nekaterih državah je. V tem primeru se lahko poročite samo cerkveno. V Sloveniji cerkvena poroka, tudi če je sklenjena v tujini in tam uradno priznana, ni uradno veljavna, zato se morata poročiti tudi civilno – seveda če želita, da je vajin zakon uradno priznan.
 

Včasih je za cerkveno poroko potrebno urejati “civilne”dokumente.
 
Če se bosta cerkveno poročila v državi, kjer je cerkvena poroka tudi uradno veljavna, bosta morala urejati tudi dokumente, ki so sicer potrebni za civilno poroko.
 
 
Če cerkvena poroka ni uradno priznana
 
Skoraj vse države, kjer cerkvena poroka ni uradno priznana (tudi Slovenija) zahtevajo, da se pred cerkveno poroko poročite tudi civilno. Civilna poroka lahko poteka doma ali v tuji državi. V Italiji je na nekaterih lokacijah možna tudi istočasna cerkvena in civilna poroka.
 
 
Kaj pa veroizpoved?
 
Izbira veroizpovedi, v kateri se lahko poročite, je odvisna od države, kjer se poročate. Nekatere države priznavajo tudi več veroizpovedi in v takšnem primeru so možne tudi veljavne cerkvene poroke večih veroizpovedi. Če imate ločeno civilno in cerkveno poroko, so možne poroke katere koli veroizpovedi – seveda glede na verstva, ki so prisotna v destinaciji.
Na primer na Fidžiju se lahko poročite v Rimokatoliški, Metodistični ali Anglikanski cerkvi, saj so na otoku prisotne vse vere.
 
 
Kako najti cerkev?
 
Včasih imajo pari določeno cerkev, kjer bi se radi poročili, že v mislih. Večinoma pa je tako, da jim predlagamo več lokacij in se za tisto pravo odločijo na podlagi cene, vzdušja in same ponudbe, ki jo določena lokacija ponuja.
Tujci se prav v vseh cerkvah ne morejo poročiti, to je pogosto odvisno od samega duhovnika.
 
 
Dokumentacija za cerkveno poroko v tujini
 
Za sklenitev cerkvene poročne zveze v tujini je potrebnih kar nekaj dokumentov, zato priporočamo, da začnemo dokumentacijo urejati več mesecev pred načrtovanim potovanjem. Prednost cerkvenih porok pa je, da ne glede na lokacijo, cerkev ponavadi zahteva enake dokumente.
 
Ženin in nevesta morata vsak v svoji župniji pridobiti ustrezna potrdila. Ponavadi gre za pred-poročni formular, potrdila o zakramentih ter dovoljenje župnije neveste, da se lahko poroči izven svoje župnije.
 
Dokumenti morajo prevedeni v ustrezni jezik. Nevestin župnik jih posreduje pristojnemu škofu v tujino. Škof dokumente pregleda in jih posreduje lokalnemu župniku.
 
 
V katerih državah se lahko z agencijo E-Potovanja poročim cerkveno?
 
V vseh, ki takšno poroko dovoljujejo in v katerih organiziramo tudi civilne poroke.